Hår og hårrøtter

Hvor raskt vokser håret?

Hårroten har et svært aktivt stoffskifte. Den produserer stadig nye celler for hår som vokser. Hårrotens celler gjennomgår celledeling fem ganger raskere enn andre celler.

De nydannede cellene overtar plassen til de tidligere cellene og presser opp de gamle i hårets rotkanal. Keratinet i cellene hjelper til med å danne det nye hårstrået som vokser opp og blir synlig i hodebunnen.

Voksende har

Hårroten strekker seg dypt ned i de lavere lagene i huden. Den sitter alltid på skrå i huden og avgjør dermed hvilken retning håret vokser i. Den er dekket av en rad med celler, og ser ut som en løk ordnet lagvis der hvert lag spiller en rolle for dannelsen av hårstrået.

Håret dannes i hårroten og tilføres næringsstoffer via blodårene. Her produseres det byggestener for håret. De gir håret stabilitet og bidrar til hårets farge. De stoffene som trengs for hårveksten og for å bevare hårets kvalitet tas opp gjennom roten.
Håret (hårstrået) vokser i en rørformet hule i huden som kalles hårsekken. Håret har en diameter på 0,1 mm. En viktig byggestein i håret er keratin, som er et protein.

Roten er grunnlaget for en normal hårvekst.

En ung kvinne med vakkert, rødt hår står i en åker med ryggen til

Vokser håret mitt hele livet?

Hårrøttene har en begrenset levetid. Et hårstrå kan vokse i opptil 7 år uten avbrudd. Først da faller det av.