Hårdiagnose?

Oppsøk lege som kan hjelpe deg med å stille diagnose hvis du er usikker.

En lege kan med sikkerhet fastslå om du er rammet av hormonelt betinget håravfall eller om det skyldes andre årsaker. Det er vanlig å benytte følgende tre metoder for å stille diagnose:

Blodprøve

Det tas blodprøve for å se om det er noen underliggende medisinske årsaker til håravfall. Unormale hormonnivåer i blodet kan for eksempel føre til håravfall, og dette kan påvises med en blodprøve. Jernverdiene bør også kontrolleres siden jern er viktig for en sunn hårvekst.

Trikogram

Hvis man er rammet av androgen alopeci, er det færre hår som befinner seg i vekstfasen enn hos personer med normal hårvekst. Ved hjelp av trikogram får legen informasjon om røttenes tilstand og hvilken fase håret befinner seg i akkurat nå. I tillegg plukkes en tust med (minst 60) hårstrå fra et område på hodet, og røttene undersøkes under mikroskop. En lav prosentandel av hårstrå i vekstfasen indikerer håravfall.
For å oppnå et så bra og tydelig resultat som mulig bør håret ikke ha vært vasket på et par dager før trikogram-testen utføres. Overdrevet styling av håret kan gi feilaktige resultater av trikogram.
 

Forstørrelsesglass

TrichoScan

TrichoScan er en «moderne» form for trikogram. Ved hjelp av et spesialkamera beregnes følgende: antall hårstrå, andelen hår i vekst- eller hvilefasen, veksttakten til håret samt hårets tykkelse og hårets tetthet. Et visst antall hårstrå barberes på forhånd vekk fra et merket område på hodet. Dette området blir deretter fotografert. Etter ca. 3 dager fotograferes området på nytt. Så telles de hårstråene som har rukket å vokse ut i løpet av de siste dagene, samt de røttene der det ikke har vokst ut noen hårstrå. Basert på dette beregnes den prosentvise andelen av håret som vokser, og dermed kan man foreta en vurdering når det gjelder håravfall. Hvis mer enn 85 % av håret vokser, er det ikke forekommet håravfall. Er verdiene lavere, kan det dreie seg om håravfall.

Hvor kan jeg få profesjonell hjelp?

Oppsøk hjelp hos lege eller apotekpersonell.

Dermatologer er spesialister på behandling av hodebunn og ulike behandlingsalternativer som finnes ved håravfall. Apotekene kan vanligvis også svare på spørsmål om håravfall. Gode forberedelser før legebesøket gjør det enklere for legen å stille diagnose. Utfør gjerne hårplukkingstesten hjemme før legebesøket.

Root wave